آزاد سازی سهام عدالت به روش مستقیم و غیرمستقیم
آزاد سازی سهام عدالت
۱) آزادسازی سهام عدالت به چه صورت انجام میشود و مشمولین باید چه اقدامی انجام دهند؟
پاسخ: در راستای اجرای فرمان مقام معظم رهبری و موافقت ایشان با درخواست ریاست محترم جمهوری مبنی بر آزادسازی سهام عدالت، سازمان خصوصیسازی با همکاری و مشارکت سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر نهادها در بازار سرمایه، اقدام به فراهم نمودن تمهیدات و اقدامات عملی لازم برای تحقق این امر نموده است تا با توجه به موارد سهگانه مورد تأکید معظم له شرایط بهرهمندی هرچه سریعتر مردم از منافع و مدیریت سهام مذکور فراهم گردد. در همین ارتباط، هریک از مشمولین محترم سهام عدالت میتوانند با مراجعه به سامانه سهام عدالت به نشانی samanese.ir در صورت علاقهمندی به مدیریت مستقیم سهام خود نسبت به انتخاب مدیریت مستقیم سهام مذکور اقدام نمایند. بدیهی است در صورت عدم مراجعه به سامانه، سهام متعلقه به سهامداران به روش غیرمستقیم و توسط شرکتهای سرمایهگذاری استانی مدیریت خواهد شد.
۲) در روش مستقیم سهام تخصیصیافته به مردم چگونه آزاد میشود؟
به میزان سهام تخصیصیافته به هر فرد در شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت و بهتناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام ۳۶ شرکت بورسی تخصیص خواهد یافت. علاوه بر آن این دسته از مشمولین سهام عدالت، به ازای سهام شرکتهای غیر بورسی سرمایه پذیر سهام عدالت، سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی را نیز دریافت خواهند نمود. در این حالت مسئولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاصیافته به عهده سهامدار بوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیصیافته، قابلیت نقلوانتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیتهای زمانی و مقداری تعیینشده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت. مطابق قانون تجارت سهامدار محسوب شده و از مزایای سهام تخصیصیافته ازجمله سود و … بهرهمند خواهند شد.
۳) کسانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند از چه طریقی میتوانند متوجه وضعیت سهامداری خود شوند؟
دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش مذکور میتوانند با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) به نشانی{sejam.ir} از تعداد سهام تخصیصیافته نزد شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت مطلع شوند. شایانذکر است بهرهمندی از خدمات قابلارائه ازجمله ایجاد امکان معامله پذیری سهام تخصیصیافته در آینده، منوط به مراجعه به سامانه سجام، ثبتنام و احراز هویت در مراکز تعیینشده میباشد.
۴) آیا افراد پس از انتخاب میتوانند روش انتخابی را تغییر دهند؟
پاسخ: بههیچعنوان تغییر روش امکانپذیر نمیباشد.
۵) افرادی که فاقد کد معاملاتی هستند چگونه میتوانند از وضعیت سهام خود مطلع شوند؟
پاسخ: کد معاملاتی بورس برای کلیه سهامداران سهام عدالت توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه صادر خواهد شد لیکن سهامداران میباید در بازه زمانی مقرر به سامانه سجام مراجعه و نسبت به تکمیل اطلاعات و دریافت کد معاملاتی اقدام نمایند.
۶) سود و منافع سهام عدالت به چه صورت میباشد؟
پاسخ: مطابق قانون تجارت در هر دو روش، سهامداران از مزایای سهام تخصیصیافته ازجمله سود بهرهمند خواهند شد که پس از تکمیل اطلاعات، اقدام لازم از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به عمل خواهد آمد.
۷) تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری چگونه انجام میشود؟
پاسخ: شرکتهای سرمایه¬گذاری استانی مکلفاند در مهلت مقرر صندوقهای سرمایه¬گذاری را تأسیس نمایند.
۸) منظور از صندوق پروژه استانی چیست و نحوه نظارت بر آن به چه صورت است؟
پاسخ: شرکتهای سرمایهگذاری استانی مجاز هستند پس از شناسایی پروژههای سودآور اقدام به تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری پروژه کرده و بهمنظور تأمین مالی پروژه، میتوانند اقدام به فروش سهام شرکتهای سرمایه پذیر در مالکیت شرکت سرمایهگذاری استانی نمایند. معامله سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی صرفاً از طریق بورس و مطابق سازوکار و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار خواهد بود.
۹) نحوه معامله، صدور و ابطال یونیتهای سرمایه گذاری (۷۰ درصد) و صندوقهای پروژه (۳۰ درصد) و در اختیار قرار دادن آن بین سهامداران به چه صورت انجام میگیرد؟
پاسخ: مراتب از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار متعاقباً اعلام خواهد شد.
۱۰) پروژههای استانی در کدام استانها اجرا میشود و چه کسانی بر این امر نظارت میکنند؟
پاسخ: در هر استان و توسط شرکت سرمایهگذاری همان استان اجرا میشود.
۱۱) آیا وضعیت سهام افراد در صندوقهای سرمایهگذاری استانی و صندوقهای پروژه نیز قابل روئیت خواهند بود؟
پاسخ: مراتب از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار متعاقباً اعلام خواهد شد.
۱۲) خرید و فروش یونیت های صندوق به چه صورت میباشد آیا هر دو صندوق قابلیت واگذاری به غیر را دارند یا خیر؟
پاسخ: پس از تصمیمگیری در شورای عالی بورس اطلاعرسانی خواهد شد.
عضویت مشمولین سهام عدالت و شرایط آن
۱) چگونه افراد می توانند مطمئن شوند که مشمول سهام عدالت هستند؟
کلیه افراد می توانند از طریق مراجعه به آدرس اینترنتی samanese.ir و ورود مشخصات هویتی خود، ضمن اطلاع از مشمول بودن، صورتحساب خود را مشاهده نمایند.
۲) کدام اقشار جامعه جزو واجدین شرایط دریافت سهام عدالت بوده اند؟
فهرست اقشاری از جامعه که در ۱۰ سال گذشته واجد شرایط دریافت سهام عدالت شده اند به همراه تعداد ثبت نام شدگان هر یک از این اقشار، در پایگاه اطلاع رسانی سهام عدالت به نشانی اینترنتی news.samanese.ir منوی “سهام عدالت” قابل مشاهده است.
۳) افراد جامانده و کسانی که تا کنون برای سهام عدالت ثبت نام نکرده اند چگونه می توانند مشمول دریافت سهام عدالت شوند؟
در حال حاضر به دلیل عدم وجود مجوز قانونی، ثبت نام و تخصیص سهام عدالت به افراد جدید میسر نمی باشد. بدیهی است درصورت صدور مجوزهای قانونی لازم به منظور ثبت نام متقاضیان دریافت سهام عدالت، مراتب به اطلاع عموم خواهد رسید.
۴) آیا افرادی که با وجود ثبت نام اولیه، در زمان مقرر در تعاونی های سهام عدالت شهرستان ها ثبت نام نهایی نشده اند، مشمول سهام عدالت محسوب می شوند؟
فقط کسانی که در شرکت های تعاونی شهرستانی ثبت نام نهایی شده اند و نامشان از طریق شرکت های مذکور به سازمان خصوصی سازی ارسال و در آدرس اینترنتی samanese.ir درج شده است مشمول نهایی سهام عدالت هستند و ثبت نام اولیه و یا داشتن دعوتنامه دلیل بر ثبت نام نهایی، نمی باشد.
۵) آیا ثبت نام شدگان فوت شده کماکان مشمول سهام عدالت هستند؟
بلی؛ ثبت نام شدگان نهائی در صورت فوت نیز جزو مشولین سهام عدالت هستند و وراث قانونی آنها می توانند از طریق آدرس اینترنتی samanese.ir اطلاعات لازم را جهت اقدامات بعدی کسب و ضمن مراجعه به دفاتر منتخب پیشخوان دولت، موجود در آدرس اینترنتی مذکور، نسبت به تقسیم و تسهیم سهام شخص متوفی بین وراث قانونی ایشان اقدام نمایند.
۶) تکلیف پرونده متوفیانی که یک یا چند تن از وراث ایشان فوت کرده و یا حضور ندارند؛ چیست؟
در حال حاضر فقط پرونده متوفیانی که تمامی وراث آنها در قید حیات و حاضر می باشند، قابل بررسی و اقدام است. درصورت ایجاد امکان بررسی پرونده این دسته از متوفیان مراتب به اطلاع عموم مردم خواهد رسید.
۷) در صورت مفقودی برگه عضویت سهام عدالت چه اقدامی باید انجام داد؟
هیچ لزومی به در اختیار داشتن برگه عضویت سهام عدالت نیست و این برگه فاقد کاربرد و ارزش می باشد. مشمولین سهام عدالت با مراجعه به آدرس اینترنتی samanese.ir می توانند از وضعیت عضویت و سهامداری خود مطلع شوند.
پرداخت سود سهام عدالت
۱) سود سهام عدالت در چه زمانی به حساب مشمولین واریز می شود؟
سازمان خصوصیسازی پس از وصول سود مصوب شرکت های سرمایه پذیر و محاسبه مبلغ سود هر مشمول، نسبت به واریز آن به شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت اقدام می نماید. بدیهی است مبلغ سود مشمولانی که شماره شبای تایید شده در سامانه سهام عدالت ندارند به حساب بستانکاری ایشان منظور شده است.
۲) چگونه میتوان از واریز یا عدم واریز سود به حساب افراد مطلع شد؟
در صورتی که در سامانه مبلغی به عنوان واریز سود درج شده است بایستی ضمن مراجعه به شعب بانک مربوطه پرینت حساب از تاریخ قید شده به عنوان «ارسال به بانک» تا حداقل ۳ ماه بعد را دریافت و کنترل کرد. در صورت اطمینان از عدم واریز وجه تخصیصی، پرینت حساب جهت بررسی و کنترل بیشتر به شماره ۰۲۱۸۸۰۸۵۶۶۷ فکس گردد.
۳) آیا امکان تغییر شماره شبای ثبت شده در سامانه وجود دارد؟
بله، امکان جایگزینی و ثبت شماره شبا بانکی جدید، برای آن دسته از سهامداران سهام عدالت فراهمشده که شماره شبا بانکی آنها در این سامانه تأیید شده اما در حال حاضر بنا به هر دلیل مایل به جایگزین کردن شماره شبا بانکی جدید هستند.
اطلاعات هویتی و خانواری مشمولین سهام عدالت
۱)چنانچه اطلاعات هویتی (شناسنامه ای) مشمولین سهام عدالت از تاریخ ثبت نام قطعی تاکنون تغییر یافته باشد، چه اقدامی باید انجام شود؟
آخرین اطلاعات هویتی و اصلاحات شناسنامه ای تا دی ماه ۱۳۹۵ از سازمان ثبت احوال کشور دریافت و در بانک اطلاعات سازمان خصوصی سازی اعمال شده است. این مشخصات نهایی، مبنای عضویت و سهامداری مشمولین است. در صورت تغییر اطلاعات هویتی افراد پس از تاریخ فوق، لازم است جهت اعمال تغییرات و اصلاح بانک اطلاعاتی با تلفن شماره ۰۲۱۸۳۳۳۸ دفتر امور سهام عدالت تماس حاصل فرمایند.
۲)در صورت تغییر تعداد خانوار (بعد خانوار) نسبت به زمان ثبت نام یا تغییر شرایط خانوار ناشی از تولد، ازدواج و فوت چه اقدامی باید نمود؟
اقدام خاصی لازم نیست. تخصیص سهام عدالت بر مبنای بعد خانوار در زمان ثبت نام صورت گرفته است و ازدواج، طلاق و فوت تأثیری در شرایط و مبلغ سهامداری مشمولین ندارد. همچنین متولدین بعد از تاریخ ثبت نام خانوارها نیز مشمول سهام عدالت نمی باشند.
۳) خانوارهایی که در قالب یکی از اقشار نظیر روستائیان یا مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) ثبت نام نموده اند ولی اکنون جزو آن اقشار نیستند (مثلاً دیگر در روستا زندگی نمی کنند یا مدد جوی کمیته امداد نیستند)، کماکان سهامدار هستند یا خیر و باید چه اقدامی انجام دهند؟
ملاک سهامداری افراد و خانوارها قطعی شدن ثبت نام آن ها در طرح سهام عدالت است و تغییر وضعیت افراد و خانوارها تاثیری در سهامداری مشمولین ندارد.
۴) چرا برخی از افرادی که در سالهای گذشته جزو اقشار مددجوی نهادهای حمایتی ثبت نام شده اند در حال حاضر از تخفیف ۵۰ درصدی برخوردار نیستند؟
ملاک تعلق تخفیف ۵۰درصدی تحت پوشش بودن مشمولان در نهادهای حمایتی در زمان تهیه صورتحساب نهایی (دی ماه ۱۳۹۵) بوده که مطابق آخرین اطلاعات دریافتی از سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) در صورتحساب مشمولان اعمال شده است.
منبع: سامانه سهام عدالت
کلمات کلیدی: آزاد سازی سهام عدالت ، سهام عدالت ، آزاد سازی سهام عدالت یعنی چه ، آزاد سازی روش مستقیم
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.